Ga naar de inhoud

Kruiden

Wat is kruidengeneeskunde
Kruidengeneeskunde is een zeer oude geneesmethode die gebruik maakt van de geneeskrachtige stoffen die zich in planten bevinden. Het is een onderdeel van de natuurgeneeskunde. In de kruidengeneeskunde zijn de kruiden het middel om de mens te helpen. Kruiden zijn in staat om bepaalde symptomen te bestrijden en een veranderingsproces op gang te brengen.
Met behulp van kruiden raak je het zelfgenezend vermogen wat ieder mens bezit aan. Elk mens heeft een sterk vermogen tot zelfherstel. Dit vraagt wel om bewustzijn, door bewust te worden / zijn, kun je erachter komen waar verschillende kwalen vandaan komen of waar deze mee te maken hebben. Echte genezing komt van binnen uit: niet alleen de kwaal, maar de gehele mens moet genezen!

Kruiden werken zowel lichamelijk, psychisch en emotioneel. Ze reinigen het lichaam en verhogen de weerstand. De werking komt door de vitaminen, mineralen en andere stoffen die in de kruiden zitten.

Mag iedereen kruiden gebruiken?
Ja, in principe zijn kruiden veilig toe te passen. Kruiden zijn aanmerkelijk milder voor het lichamelijk gestel dan de meeste reguliere middelen, ze vormen een mindere belasting voor bijvoorbeeld de lever en geven veel minder bijwerkingen, dit komt omdat kruiden als deze in hun geheel worden gebruikt eventuele negatieve bijeffecten door hun evenwichtige natuurlijke samenstelling zelf al tenietdoen. Kruiden zijn met name zeer geschikt voor kinderen, ouderen en mensen met chronische aandoeningen. Ik hou rekening met bijwerkingen, contra-indicaties en interacties met reguliere medicijnen.

Hippocrates 460-359 v.Chr.
Hippocrates wordt als de grondlegger van de natuurgeneeskunde beschouwd. Volgens zijn leer hing de gezondheid nauw samen met de lichaamsvochten: bloed, lymfe en gal. Deze dienen zuiver te zijn en in juiste harmonie. Verstoring hiervan leidt tot ziekte. Een gezonde leefwijze was volgens hem nootzakelijk en deze bestond uit: voeding, vasten, dieetkuren en beweging. Hij was ook een voorstander van zweetkuren, darmreinigingen en waterbehandelingen.

Hippocrates zei:
Niet de medicus maar de natuur geneest, de arts is de dienaar van de natuur. Je kunt de dood bevechten, maar niet overwinnen. Het uitbreken van gevoelens is minder te vrezen dan het dof voor zich uitbroeden.

Het ambtsgeheim en de beroepsethiek die artsen en verpleegkundigen beloven stamt af van de vader van de geneeskunst Hippocrates.



Terug naar de inhoud